Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
10 stappenplan hypotheek
BLG bank heeft ook een stappen plan. Geen 5 stappen plan zoals wij je presenteren maar een 10 stappen plan. Nog meer info en weetjes, lees het door want het leest lekker en is interessant. Het stappenplan staat voor je klaar. Klik hier
NHG normen en voorwaarden.
Heb je vragen of wel je meer weten over de voorwaarden van NHG (nationale hypotheek Garantie) lees hier de normen en voorwaarden Klik hier
Bereken je maximale hypotheek
Dit is een betrouwbare onafhankelijke reken-link van de overheid ter indicatie van je leen capaciteit. Klik hier
Nationale waarborg / bankgarantie
Hoewel een voorlopig koopcontract bindend is, heb je als koper de hypotheek op het moment van het tekenen van je koopcontract nog niet rond. Maar de verkoper wil wel zekerheid dat je de woning koopt. Vaak wordt er een waarborgsom gevraagd van 10% van de koopsom. Als koper kun je dit bedrag eventueel met eigen geld betalen. Je stort het geld op de rekening van de notaris en wanneer de eigendomsoverdracht definitief is (bij passeren), krijg je het eigen geld weer teruggestort. Heb je dit geld niet of wil je het liever hiervoor niet vrijmaken dan is een bankgarantie een manier om de verkoper zekerheid te geven. Ook als je wel voldoende spaargeld hebt is een bankgarantie een gunstige oplossing. Je hoeft je spaargeld dan niet aan te spreken voor de waarborgsom en loopt dus geen rente mis. Maar besluit je dit wel te doen, dan vergoedt de notaris vaak een deel van de misgelopen rente.
Wat kost het :
0,9% exclusief administratie kosten 0,1-0,2% (met een minimum van 225 euro)
Onder voorbehoud financiering wat betekent dit?
Je koopt een huis onder voorbehoud van financiering en wil een hypotheek gaan regelen maar wat als dit niet lukt? Hier een voorbeeld :
Thomas en Yolande hebben besloten hun huurhuis te verruilen voor een koopwoning. Zij wonen nu een jaar samen en hebben beiden een vaste baan, dus moet het er maar eens van komen. Zij gaan hierbij niet over één nacht ijs. Alvorens op zoek te gaan willen Thomas en Yolande weten wat hun mogelijkheden zijn op financieel gebied. Zij maken een afspraak met hypotheekadviseur Van Vuuren. Op basis van hun inkomens berekent Van Vuuren wat er maximaal geleend kan worden en wat hun maandelijkse lasten zullen zijn bij deze maximale lening.
Thomas en Yolande zijn blij met de berekeningen. Zij hebben nu tenminste een idee in welke prijsklasse zij een woning moeten zoeken. Na enige maanden is het droomhuis gevonden en maken zij opnieuw een afspraak met Van Vuuren om de hypotheek te verzorgen. Er wordt een offerte bij de bank aangevraagd, die na twee weken komt. Thomas en Yolande gaan akkoord met de offerte en sturen de gevraagde stukken, zoals werkgeversverklaringen, loonstroken, koopakte, taxatierapport en dergelijke mee. In de koopakte is een ontbindende voorwaarde financiering opgenomen met een geldigheidsduur van drie weken na ondertekening, deze is nog een week geldig.
Van Vuuren hoort niets van de bank en gaat ervan uit dat alles goed is. Dan komt er toch een telefoontje. De bank heeft een BKR-toetsing gedaan en daaruit blijkt dat Thomas in het verleden diverse betalingsachterstanden had. De bank wil de lening niet meer verstrekken. Wat nu? De datum voor het inroepen van de ontbindende voorwaarde is inmiddels verstreken. Van Vuuren belt met de makelaar van de verkopers met het verzoek alsnog twee weken te geven om achter een andere financiering aan te gaan. De makelaar van de verkoper overlegt met zijn opdrachtgever. Hij gaat niet akkoord. Van Vuuren doet toch nog zijn uiterste best om elders de financiering rond te krijgen. Echter zonder succes. Thomas en Yolande zitten aan de koop vast met alle gevolgen van dien. Een mooie droom loopt uit op een debacle.
Banken brengen in veel gevallen een offerte uit voordat toetsing bij het BKR en beoordeling van alle stukken heeft plaatsgevonden. Beoordeling van de stukken gebeurt dus achteraf. Zo’n offerte is dus bijna altijd onder voorbehoud. Hier ligt een belangrijke zorgtaak voor de hypotheekadviseur. Deze taak brengt met zich mee dat hij zich actief op moet stellen. Voordat de termijn van de ontbindende voorwaarde is verstreken, moet hij van de financiële instelling die de lening verstrekt bericht hebben ontvangen dat alles akkoord is en de voorbehouden zijn vervallen. Indien dit bericht niet op tijd komt, moet de hypotheekadviseur zijn klanten adviseren om verlenging van de ontbindende voorwaarde te vragen of anders de koop te ontbinden.
Thomas en Yolande nemen Van Vuuren het achterwege laten van dit advies ernstig kwalijk. Het lijkt erop dat Thomas en Yolande een sterke zaak hebben tegen de hypotheekadviseur.
Bronvermelding : Mr. Florie J. Zijp-Keuning, BAVAM